Introduksjon til klatring på Haugalandet
Klatringens historie på Haugalandet går tilbake til tidlig 1980 tall, da Håkon Hansen oppdaget de vertikale gleder. Denne spede starten var karakterisert av hard krimping på Espeviks fine granitt, og desperat innleie av taxisjåførkolleger som sikringsslaver. Grelle tights, fingerbjelke i garasjen og Teddy rullings var tidstypisk. Dette er en del av Norges tidlige sportsklatrehistorie!
Den neste epoken startet tidlig på 1990 tallet da Kårstø ble synonymet for klatring på Haugalandet. Tight’en var fortsatt grell, hockeysveisen utpreget og Odd Arne Hemmingstad var den mest fanatiske ildsjelen. ”Zod” var nærmest å betrakte som bofast ved klippa i den mest hektiske utviklingsperioden. Kårstø er fortsatt kanskje det viktigste feltet i distriktet, og også et av Norges beste sportsklatrefelt for klatring på 6, 7 og 8 tallet!
I det nye årtusenet har feltutviklingen igjen skutt fart. Horisonten er utvidet til også å omfatte deler av Sunnhordland. Nye felter oppdages og utvikles, og gamle felter reboltes og videreutvikles. Med kun noen ildsjeler i spissen går utviklingen i moderat tempo. I tillegg til utvikling av ruteklatring oppdages og utvikles det større og mindre buldrefelter overalt i distriktet.
Klatreførere for tauklatring og buldring på Haugalandet finner du nå på Bratte linjer og Buldreinfo:
Tauklatring på Haugalandet: https://hkl.brattelinjer.no
Buldring på Haugalandet: https://hkl.buldreinfo.com